Kaip sumažinti plastiko naudojimą 30 % – 3 mūsų žingsniai

PLASTIKO NAUDOJIMO MAŽINIMAS

 

Bendrovėje „Owens Corning Paroc“ plastikai yra naudojami suspaustų gaminių pakavimui ir transportavimui. Visas mūsų naudojamas plastikas tinka perdirbimui, tačiau siekdami sumažinti atliekas ir aktyvinti žiedinę ekonomiką, esame įsipareigoję iki 2030 m. sumažinti plastiko naudojimą gamyklose net 30 %. Projekto vadovas Mats Ginman pasakoja, kaip šis tikslas bus pasiektas bendradarbiaujant su plastiko gamintojais ir mūsų klientais.

1. Geriausios praktikos paieškos

Dalintis geromis idėjomis su kitais – būtent nuo to pradėjo procesų plėtros vadovas Mats Ginman, kai 2020 m. perėmė vadovavimą projektui. Jo tikslas – iki 2030 m. „Paroc“ turi sumažinti plastiko naudojimą 30 %, o vienkartinių padėklų naudojimą – 50 %.

Kokio storio plastikinę plėvelę naudoja skirtingos Europos gamyklos? Kaip stipriai gaminiai suspaudžiami prieš juos supakuojant į plastiką? Kaip paketai uždengiami prieš transportavimą?

„Projekto tikslas yra atsisakyti viso nereikalingo plastiko. Todėl pirmiausiai buvo pravartu sužinoti, kaip šią problemą sprendžia kiekviena gamykla atskirai, surinkti pačias geriausias idėjas, o tada pasidalinti jomis grupės mastu“,- sako M. Ginman.

Ir išties, buvo surinkta įvairių idėjų. Viena iš jų – gaminių pakavimo įrengimai, kurie gali supakuoti gaminius juos suspausdami arba ne. Suspaudžiant gaminius naudojama stipresnė ir storesnė plastiko plėvelė, palyginti su ta plėvele, kuri pakuojant nesuspaudžia gaminių.

Projekto komanda pastebėjo, kad kai kuriose „Paroc“ gamyklose plėvelė keičiama pagal pakuotės tipą. Tai nežymus, tačiau aplinkosaugos požiūriu gana reikšmingas skirtumas. Šis būdas buvo nedelsiant pritaikytas kitose gamyklose.

„Paprastas dalykas – plastikinės plėvelės keitimas pagal pakavimo būdą – leidžia kiekvienai gamyklai kasmet sutaupyti 40 tonų plastiko“, - sako M. Ginman.

 

2. Bendradarbiavimas su plėvelių gamintojais

Įvertinus geriausią praktiką visose „Paroc“ gamyklose, į situaciją pažvelgėme plačiau ir supratome, kad mažinant plastiko naudojimą, bendradarbiavimas su plastiko gamintojais yra labai svarbus.

„Norėjome naudoti tokią plėvelę, kuri būtų kuo stipresnė, tačiau pagaminta naudojant kuo mažiau žaliavos. Plėvelė turėjo būti nelaidi vandeniui, atitikti specifines gaminių sandėliavimo ir spaudimo sąlygas bei tikti perdirbimui,“ pasakoja M. Ginman.

Net ir šiuo metu „Paroc“ gamyklose galima rasti įvairių gaminių pakuočių sandėliuojamų lauke. Pavyzdžiui, bandomosios pakuotės Švedijos Hässleholmo gamykloje laikomos lauke tam, kad būtų galima įvertinti skirtingų plastiko rūšių pakuotės atsparumą lietui, sniegui, šalčiui ir karščiui.

„Mums svarbu, kad pakuotė būtų kokybiška. Tik tinkamai atlikę bandymus sužinosime, ar pakuotės medžiaga atlaiko įvairias oro sąlygas,“ - aiškina M. Ginman.

Pagal inovatyvią technologiją gaminama MDO plėvelė jau naudojama Suomijos ir Rusijos gamyklose. Ji yra plonesnė, standesnė ir stipresnė, palyginti su įprastine LPDE plėvele. MDO plėvelę galima ištempti iki 600 %, taigi jai pagaminti reikia mažiau žaliavos.

Netrukus MDO plėvelę pradės naudoti kitos „Owens Corning Paroc“ gamyklos, kurios pakuodamos gaminius juos suspaudžia. Pasak M. Ginman, tokiu būdu kasmet bus sunaudojama 250 tonų mažiau plastiko.

Reikia tokio plastiko, kuris atlaikytų spaudimą ir būtų atsparus tempimui. Suspaudžiant izoliacijos gaminius taupomas ne tik plastikas. Tam pačiam gaminių kiekiui pervežti prireikia mažiau transporto priemonių. Tokiu būdu mažėja emisijos dėl transporto priemonių naudojimo.

 

3. Bendradarbiavimas su klientais

Trečias žingsnis plastiko naudojimo mažinimo srityje bus žengtas kitąmet. M. Ginman tiki, kad glaudžiai bendradarbiaujant su klientais rasis daugiau idėjų, kaip dar labiau sumažinti plastiko naudojimą.

Nauda klientams yra akivaizdi. PAROC® gaminių kokybę, ją sandėliuojant ir transportuojant, užtikrinančios plastikinės pakuotės sutvarkymas sukuria papildomus kaštus. Plastikus reikia surinkti statybos aikštelėje ir atiduoti juos perdirbimui.

Tokio bendradarbiavimo pavyzdžių jau galima rasti Lenkijoje ir Baltijos šalyse. Būtent ten vienoje statybos aikštelėje gimė sumanymas, kuris ilgainiui pavirtu pakavimo būdu, leidusiu sumažinti plastiko kiekį net 50 %.

Viena iš daug žadančių krypčių yra tiekti izoliacijos plokštes klientams be pakuotės – tiesiai iš gamyklos sandėlio į kliento sandėlį.

„Tai realistiška idėja, kuri būtų aktuali pramonės sektoriaus klientams, turintiems didelius sandėlius. Tačiau statybos sektoriuje tai gali pasiteisinti ne visada. Labai raginu klientus kreiptis į mus, kad galėtume kartu sugalvoti, kaip sumažinti plastiko kiekį ir kartu tausoti aplinką,“ – sako M. Ginman.